Linhof, Globica, Sinar, Mamiya, Voigtlander veya Zeiss Ikon gibi medium format - Large format Analog filmli Teknik gövdeniz varsa elinizde mevcut tüm markaların DSLR (dijital single lens reflex) gövdeyi sözkonusu büyük format fotoğraf makinesinin Buzlu camın koyulduğu netliğin yapıldığı odak düzlemine yerleştirerek fotoğraf kaydedebilirsiniz.
Bu işlem için "ters objektif adaptörü"(reverse adapter) ve "step-up ring" halkası ile odak düzleminde yerleştirilen şase "ters objektif adaptörü" çapı kadar yuvarlak kesilerek şaseye yerleştirilmekle kullanıma hazır hale gelir. Bu durumda DSLR gövdemiz "dijital arkalık" işlevi görür. Fotoğraf çekileceği zaman Orta-Büyük format fotoğraf makinesindeki objektif optüratörü gayri faal ve açık olmalıdır. Başka bir deyişle " T " (time) foksiyonunda obtüratöre bir defa basarak objektifin açık olması sağlanır, diyafram ayarı yapılarak DSLR gövde "manuel" çekim modunda fotoğraf kaydedilir. Yalnız dikkat edilecek tek şey hangi formatta olursa olsun kaydedeceğiniz görüntü kullanmakta olduğunuz DSLR gövdenizdeki sensör boyutu kadardır.
Bu düzeneği yapıp kullandığınızda şimdiye kadar fotoğraf forumlarında anlatmaya çalıştığım APS-C ve FF aldatmasının farkına varacaksınız. Kullandıktan sonra 50mm objektife 75mm denilmeyeceğinin farkına varacaksınız. Sensör ne olursa olsun görüntüyü oluşturan objektifin kendisidir. Sonuçta objektif odak uzaklığı, diyafram değeri ve görüntüdeki perspektif veya alan derinliğinin değişmeyeceğini bu düzenekte yaptığınız çekimler sonucu farkına varacaksınız.
Sensörü büyük olan ve özel dizayn edilmiş olan Dijital Arkalık (Digital Back) her ne kadar 80 mega piksel ve 40x54mm boyutlarında olsada 60.000-100.000-TL verebilmek biz amatörler için imkansız. Bir köşeye atmış olduğunuz orta veya büyük format fotoğraf makinesini bu şekilde değerlendirmiş ve zevk almış olursunuz.