Pentax Türkiye Topluluğu
Fotoğrafçılık => Fotoğraf Teknikleri => Konuyu başlatan: JoRDaN - 12 Nisan, 2012, 18:17:44
-
Çoğumuzun çektiği binlerce fotoğrafı vardır. Ve bu fotoğrafların çoğu bir klasör içinde öylece duruyordur. Ben 1 haftadır fotoğraf yarışmalarına göz gezdiriyorum. Ve o çektiğim fotoğrafları inceliyerek yarışmaya hangisini yolluyabilirim diye kararsız kaldığım anlar oluyor. Çünkü sonuçta fotoğrafı yarışmaya yolluyacaksın 3-4 adet bunların arasından herhangi bir tanesinin seçici jüri tarafından kabul görülmesi ve yarışmalarda derece yapmak amacıyla seçeceğimiz fotoğraflar oldukça zor olmakta. Benim sizden ricam sergilere veya fotoğraf yarışmalarına neye göre fotoğraf yolluyorsunuz. Bunun asıl cevabı tabi ki KONUSU'dur. Fakat konudan ayrı. Örnek veriyorum bazı fotoğraf yarışmalarında konu sınırlandırması olmuyor ve konusu SERBEST oluyor. Böyle bir serbest alanda seçimler nasıl oluyor ? Bu konuda ki tecrübe ve fikirlerinizi almak isterim. Çünkü ben fotoğraf seçerken oldukça zorlanıyorum, hangisini yollayım hangisini seçeyim diye. :)
-
Tamamen şans işi bu. Jurinin zihniyetini bilemessin. Belki doğa harikası onu cezbedet. Belki duygu ara, yada canlı renkleri olan kompozisyonu doğru bir fotoğraf arar..... Sen sana göre en iyilerini yollamak dışında bir çaren yok. :(
-
Serbest konulu yarışmalarda bence önemli olan fotoğrafın ilk bakışta mutlaka bir şekilde dikkat çekmesidir. Sanırım yarışmalarda en az iki olmak üzere çok aşamalı elemeler yapıyorlar. Fotoğrafın o ilk kalabalıktan kendisini bir şekilde ön plana atması lazım ki diğer aşamalarda daha detaylı incelemelere girebilsin.
-
bu tür yarışmalarda esas olan fotoğraf kadar jürininde kalitesi diye düşünüyorum.yetkin olmayan isimlerin jüri olduğu bir seçmede hayal kırıklığı bol olur.eğer kişiler ehil ise (bir an öyle olduğunu düşünelim)renk ,kompozisyon vb .şeylere bakacaklarını düşünüyorum.ışığı kullandığınız şekil ve zamanı bile hesaplamanız istenecektir.tabiki nihayetinde neyi anlatmak istediğinizi görmek isteyeceklerdir.senin bana önerdiğin ve keyifle okuduğum sabit kalfagilin makalelerini okusan jüri olarak nelere dikkat ettikleri konusunda ön fikir olur.tabiki bu yazdıklarım işinin ehli olan jüriler için geçerli.şimdide benden sözü sabit hocam alsın.1)ana ilke yere serilmiş fotolardangezerek ve konuşarak ödül grubuna aday seçmek değildir2)ana ilke peşpeşe turlarla başarısız fotoları elemektir.3)çıkarımsal bir yöntemle finale yaklaşmak ödül grubunu süzerek oluşturmaktır.4)bir fotonu kazara elenmemesi için birinci turda sadece bir oy,ikinci turda iki oy aranır ve turlar ilerledikçe gerekli oy sayısı artar.5)ödül grubuna ulaşınca fotoğraflar numaralanır örneğin birden onikiye kadar.6)kapalı oyla her üye beğendiğifotoya 12 ye kadar puan vererek fotları değerlendirir.her puan sadece bir kez kullanılır...
-
Hikmet bey bu sorunuza bir soruyla cevap vermek zorundayım,
Yanlız bundan önce fotoğrafçıların emeklerinin sömürülmesi amaçlı yarışmalara katılmamanızı dilemekle işe başlamak zorundayım, fotoğrafçıların emeklerinin nasıl sömürüldüğüne şıklar halinde örnekler vermem daha kolay ve anlaşılır olacak, mesela,
1-Yarışmacılardan posta parası hariç yarışmayı organize etmek için para talep eden,
2-Yarışmacılara senin fotoğrafın sergilenme hakkı kazandı veya kataloğa girme hakkı kazandı deyip ve 3 kuruş para vererek bütün haklarına el koymaya çalışan,
3-Yarışmalarda TFSF'nin onayını almayan, -ki TFSF yarışmalarda sadece seçimde etik kurallara uyulup uyulmadığını kontrol eder, başka bir şeye karışmaz iyi biliyorum,
4-Juriyi fotoğraf veya sanattan anlamayan kendi şirket veya belediye elemanlarıyla doldurarak sadece bir - iki göstermelik fotoğraftan anlayan juriyi dahil eden.
5-Kazananlara doğru dürüst (orta-iyi kalite bir makina bile alamayacak kadar) bir ödül vermekten kaçınan, vergisini hesaplamadan ödülü beyan eden, (mesela Trabzon belediyesi eskiden, hala böylemidir bilmiyorum)
6-Çok fazla konu ve/veya tema sınırlandırması koyan, (Bunlar daha çok arttırılabilir)
tipi yarışmalara siz dahil kimsenin katılmamasını gönlüm arzu ederdi.
bfeel'in dediği gibi jurinin kalitesi ve niyetlerini her yarışmada siz bilemezsiniz, benim sorum size eğer isterseniz, ben size sanata yönelik iyi bir fotoğraf nasıl olur nasıl olmalı ancak onu anlatabilirim çok kısaca özet olarak burada, aslında takdir edersinizki bu 100lerce dersi doldurabilecek kadar geniş bir konudur, ancak ön ve arka plan ilişkileri ve kompozisyon nasıl olmalı ancak ondan bahsedebilirim size, eğer Doğu Karadeniz gezisine katılırsanız, arkadaşlar isterse hocaları organize edip bu konularda 1-3 derslik bir çalışma da yapabiliriz Trabzonda.
Simdi bu forumda sanata yönelik iyi fotoğraf nasıl olmalıdır konusundan bahsetmemi isterseniz anlatırım çok kısaca.
İyi çekimler ve çalışmalar.
-
.
-
Tabiiki Haldun bey, ama bu başlık altında soru Hikmet beyin.
-
Bu konu ile ilgili fikir ve düşünceleri paylaşılabilir bu konu altında diye düşünüyorum. :) Benim,sizin yok hepimizin okuduğu faydalandığı bilgiler paylaşıyorsunuz. Ellerinize sağlık. :)
-
Bu konu ile ilgili fikir ve düşünceleri paylaşılabilir bu konu altında diye düşünüyorum. :) Benim,sizin yok hepimizin okuduğu faydalandığı bilgiler paylaşıyorsunuz. Ellerinize sağlık. :)
Tamam Hikmet bey, hemen yazmaya başlıyorum, yanlız şimdi düşündümde bu yazı biraz uzun olacak gibi, isterseniz bu size cevabım bana ayrı ve yazının ruhuna uygun yeni bir başlık halinde açmak daha uygun gibi geldi bana, yazı bitince dilerseniz öyle yapayım istemezseniz buraya cevap olarak koyayım ne dersiniz, müsaade varmı?
-
Tamam Hikmet beyden gerekli izni aldım cevabımı aşağıdaki linke yazdım.. Bilginize.
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=1145.msg13801#msg13801