Pentax Türkiye Topluluğu
Fotoğrafçılık => Fotoğraf Teknikleri => Konuyu başlatan: vedib - 03 Ağustos, 2012, 13:12:52
-
Forum üyelerinin sıkça dile getirdiği ve sorularına cevap olabileceğini düşündüğüm değişik bayonet yapısına sahip lensleri Pentax DSLR gövdelerde manuel olarak nasıl kullanılacağı konusuna açıklık getirmek maksadıyla basit bir şekilde cavaplandırmaya çalışayım.
Özel bir yapıyı kendinde barındıran objektifler hariç olmak üzere bu girişimin ekonomik olmadığını belirtmek isterim. Çoğu aktarma organları uyumsuz ama hobi amaçlı olduğu için değinmekte fayda vardır.
Rakip üreticiler (Nikon, Canon, Pentax, MinoltaKonicaSony, Olympos ve ContaxYashica) SLR – DSLR gövdelerinde objektif bağlantı mekanizmalari tamamen birbirinden farklıdır. Bazı yan sanayi üreticiler bir takım adaptörlerle bunları birbirine uydurmaya çalışmakta ama en önemli unsur olan film düzleminden veya sensörden objektif yuvası düzlemine kadar olan mesafe tamamen unutulmaktadır.
Biz kullanıcılar optik fiziği hakkında pek bilgili olmadığımız için bu adaptörlerin uyumsuzluğuna anlam verememekte “Bağlantı odak mesafesi”ndeki bayonetin (bağlantının) konumu çok önemlidir.
Fokal Bağlantı mesafesi sistemlere göre şöyledir.
Pentax Q 9,2mm
Micro four thirds (4/3) 19.25mm
Pentax 110 27mm
Samsung NX 25,50mm
Leica (M39) (Sovyet-Rus lensler) 28,80mm
Minolta SR 43,50mm
Canon FD – FL 42mm
Canon EF – EFS 44mm
MinoltaKonicaSony 44.50mm
Pentax K 45,46mm
M42 45,46mm
ContaxYashica 45,50mm
Mamiya ZE 45,50mm
Olympus OM 46 mm
Nikon F 46,5mm
Arri/Arriflex 52mm
Mamiya 645 63.30mm
Mamiya RZ 105mm
Mamiya RB 112mm
Pentax 645 70.87mm
Pentax 67 84.95mm
Zenit 80 74.10mm
Kiev 60 74.10mm
Kiev 88 82.10mm
Hasselblad 82.10mm
Hasselblad 500/2000 74.90mm
Yukarıda hatırladığım değerlerden; küçük olan değerler büyük olan değerlerde uyumsuzdur. Bağlantı yeri uydurulsa bile sonsuzu net yapmaz, yakın çekim için kullanılabilir. Ayrıca diyafram mekanizması değişik çalıştığından zorluklarla karşılaşılabilir. Bazı firmalar ek optikle sorunu gidermiş olabilir.
Son günlerde orta format lenslerin DSLR gövdelerde kullanımı ile ilgili olarak kullanıcıyı bu bilgiler işığında lens kullanımlarına yardımcı olabileceğimi sanıyorum.
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance (http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance)
-
Çok faydalı bilgiler için teşekkür ediyoruz. Şimdi Vedii beyin izniyle biraz daha işi kolaylaştırıcı açıklama yapmak istiyorum, örnek olarak Pentax Q lenslerini Pentax K makinalarda kullanamıyoruz çünkü flange (bilezik) - film mesafesi 25 mm'den daha azdır Q'da K'ye nazaran, buda Q lensin K makinada kullanılabilmesi için (lensin film yüzeyine odaklanabilmesi için) 25mm K makinanın içine gömülmesi gerekli-ki buda başta ayna olmak üzere diğer yapılara dokunması anlamına gelir, buda Q lenslerin K makinalarda kullanılamayacağı ama bunun tersinin bir adaptörle mümkün olduğu anlamına gelir.
Birde kafa karıştırabilecek bir nokta var, her ne kadar M42 vidalı lensler'le (çünkü oda Pentax icadıdır) register distance (kaydetme uzaklığı demek, flange focal distanc ile aynı anlamda kullanılır, veya sadece register olarak kullanılır) K lenslerle aynı olmasına rağmen çok az orandada olsa bazı M42 lenslerin diyafram pimi aynaya zarar verecek kadar uzun olabilir. Bu tür lenslere dikkat etmek lazım gelir.
Şimdi kaydetme uzaklığının (register distance) anlaması kolay bir şemasını buldum linkiyle birlikte aşağıya ekliyorum.
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance (http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance)
-
Can Baytan hocamızın, akademisyen oluşu ve fotoğraf seminerlerinde aktif oluşundan dolayı konuları detaylı ve anlaşılır biçimde sunması doğaldır; konuya müdahale etmesi ve tamamlayıcı bilgi sunması sevindiricidir. Kendi çabam ve araştırmalarımda mükemmeli yakalamam sözkonusu değil. Forumda konu açarak bilgi eksikliklerini yok etmeye çalışıyorum.
Eklediğiniz DSLR kesitinde lens ve sensör mesafesi bir yerde fotoğraf makinesi kategorisinide belirlediği görülecek. Pentax K-01 gövdenin neden tombul olduğu sorusunada bir cevap gibi oldu.
-
Gerçekten faydalı bilgiler.
Derleyip yayınlamak çok iyi olmuş. Elinize sağlık.
-
"Aynasız değiştirilebilir lensli" (Mirrorless interchangeable-lens) fotoğraf makinelerindeki "Bağlantı odak mesafesi" (flange focal distance) benim tespit ettiğim sistemler
Canon EOS M (EF-M) : 18mm
Nikon 1 : 17mm
Fujifilm XF : 17.7mm
Leica M : 27.8mm
Micro Four Thirds sistem: 20mm
Panasonic Lumix : 20mm
Olympus PEN : 20mm
Samsung NX : 25.5mm
Sony α NEX : 18mm
Pentax Q : 9.2mm
Pentax K (pentax K-01) : 45.46mm
http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-by-register.html (http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-by-register.html)
http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-alphabetical.html (http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-alphabetical.html)
-
en kullanıcı dostu tamron adaptall :)
keşke güzel bi set yapsaydım adaptall larla :-\
-
en kullanıcı dostu tamron adaptall :)
keşke güzel bi set yapsaydım adaptall larla :-\
tamron adaptall ürünleri şimdi üretiyormu ? hep eski lensler var . güzel bir pazarlamayla aslında kendine özel bir yer edindirirdi piyasada tamron ama klasik diğer firmalar gibi devam etti.
-
yok üretmiyoda piyasada var(tabi oldukça az sayıda)
adaptall ları seviyorum tak uyumlu adaptallu dilediğin makinada kullan.vizör kararması vs olmamasıda büyük avantaj :) birde adaptall lar gayet kaliteli