Pentax Türkiye Topluluğu

Fotoğrafçılık => Fotoğraf Teknikleri => Konuyu başlatan: vedib - 12 Ekim, 2011, 00:43:39

Başlık: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 12 Ekim, 2011, 00:43:39
         Bir çok fotoğraf forumunda siyah beyaz fotoğrafçılık ve siyah beyaz film tedariki ve özellikle banyosu hakkında dile getirilen zorlukları okuyunca nasıl yardımcı olabilirim diye düşündüm. Özelden bana ulaşan; siyah beyaz film çeşitleri ve banyosu hakkında soru soran fotoğraf severler dışında forumlarda bu nostaljiyi yaşamak isteyenlere yardım etmek amacıyla bu yazıyı yayınlamayı uygun buldum.
        Dijital fotoğrafçılığa girişten sonra film ihtiyacının azalması imalatçı firmaları ekonomik açıdan  darboğaza girince film çeşitleri ve üretimi asgariye indirmek; bazı üreticiler üretimi durdurmak zorunda kalmışlardır. Ama bazı firmalar kısıtlıda olsa piyasaya halen film sevkiyatı yapmaktadır. Ama maalesef gördüğüm kadar sadece pankromatik  filmlerin değişik ISO değerindeki çeşitleri veya çoğu zaman stoktaki emtianın piyasada satıldığını gördüm. Ebat olarak çoğunlukla 135/36  ve kısıtlı olarak 120(Roll Film) kodlu filimlerin bulunduğunu tespit ettim. Sheet film veya diğer modellerin mevcut olmadığını; olanların ise son kullanma tarihlerinin çok eski olduğu, ihtiyaçtan satıldığı  bir gerçek. İstanbul’daki fotoğraf severler ihtiyaçlarını Sirkeci piyasasından; Ankara ve İzmir’de birkaç satıcıdan; diğer illerde internet ortamından veya tesadüfen mevcut fotoğrafçılardan  tedarik etmektedirler.
        Konumuzun en zor yanı kullandığımız siyah beyaz filmi nerede veya nasıl banyo edeceğiz. Özellikle kendinize güvenmenizi ve işlemi yapabileceğinize inanmanızı isterim.
        Hazırlık  :   Birinci banyo için hazır satılan KUT-1 veya Jhonsonn toz halinde hazır 1.Banyo kimyasallarını üzerindeki numara sırasına göre 1 litre şehir suyunda eritmeniz. Kimyasalları 1 litrelik pet şişeye 750ml şehir suyunda erittikten sonra 1 litreye tamamlayınız. Şayet toz halinde değilde sıvı derişik halde tedarik ettiyseniz; üzerinde yazan  oranlarda kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Yine bulamadım diyorsanız sirkeci piyasası veya Mısır Çarşısının arkasındaki Kimyagerler Sokağındaki Kimyevi Madde satıcılarından aşağıda yazdığım kimyasal maddeleri tedarik etmeniz gerekir. İkinci Banyo(Tespit Banyosu) için ½ Kg veya 1Kğ Sodyum Hiposülfit tedarik ediniz. (Not: Kahverengi ve tonları hakim kimyasalları kullanmayınız, kimyasal özelliğini kaybetmiştir.)

Birinci Banyo : (Orta kontrast bir sonuç için) 
1)Metol  1gr.   2) Sodyum Sülfit 13gr.  3)Hidrokinon 3gr  4) Sodyum Karbonat 25gr.  5)Sodyum Bromür 1gr. 6) Şehir Suyu 1Lt
Numara sırasıyla 750ml şehir suyunda erttikten sonra 1Lt tamamlayınız.
Kullanacağınız zaman 1 ölçek hazırladığınız eriyik  1 ölçek şehir suyu’ tahminen 15X20cm ebadında veye rahat edebileceğiniz herhangi bir Küvet veya kap içinde hazır bulundurun;
 
İkinci banyo : 15X20cm ebadında veye rahat edebileceğiniz herhangi bir Küvet veya kap içerisine 1 ölçek Sodyum hiposülfit(Kristal)   3 ölçek şehir suyu hazır bulundurun. Özellikle eritmenize gerek yok; kullanım anında erir.

Önerim film banyonuzu hava karardıktan ve evinizin tüm ışıklarını söndürdükten sonra; evinizin banyosunun bir köşesinde yapmanız.(Kimyasallar leke yapar)  Banyo yapacağınız filmi karanlık ortamda kasetinden çıkarın ve rulo halindeki filmi oda sıcaklığında birinci banyoya bir ucunu sokarak devam ettirin, tamamen banyoya dalan filmi rulo biteme kadar sarın; rulo bitince tekrar aksi yöne kimyasal içerisinde sarmaya devam edin. Bu işlem oda sıcaklığında 8 dakika devam eder,(Kışın soğuk günlerde 10 dakika) bunu müteakip film aynı şekilde ikinci banyo içerisine alınır ve 15 dakika aynı işlem devam eder. 15 dakika sonucunda ışıkları açabilirsiniz ve ışıklı ortamda banyo edilen filmi akan suda kimyasallardan temizlenmek maksadıyle suda yıkanır,gezdirilir. Daha sonra sudan arındırılır ve kurumak üzere film rulosu herhangi bir ipe mandalla asılarak tozsuz ortamda kurumaya bırakılır. Tahminen oda sıcaklığında 2 saat sonra film kurur. ( Film banyosu tankı daha ideal ama maksat heyacan)... Birinci banyoyu bir defa kullanıp dökünüz. Kullanılmamış banyoya aktarmayınız. İkinci banyoyu ikinci defa kullanabilirsiniz...   
        Cesaretim yok ama muhakkak banyo etmem gerekli diyorsanız; kargo ücretini karşılamanız kaydıyla bana gönderin. Ücretsiz gününde banyosunu yapıp size tekrar göndereyim.
 (Not: Agrandizörde baskı yapan arkadaşlar aynı kimyasalları Fotoğraf Kağıdı banyosunda kullanabilirler.)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: JoRDaN - 12 Ekim, 2011, 01:00:58
Vedib amca ellerine sağlık. Teşekkürler paylaşım için:)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: sdemir03 - 12 Ekim, 2011, 02:21:42
Sn.vedib
Harika bir yazı olmuş elinize sağlık, aslında filmli makinaların kullanımı, film banyosu, tab konularında  bir bölüm açılsa burada deneyimlerinizi paylaşsanız çok iyi olacağını düşünüyorum.
Sıfırdan başlayıp, bu konunun tüm detaylarını bulabileceğimiz, bir köşe olur.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: spacebox - 12 Ekim, 2011, 15:51:50
çok güzel ve yararlı bir paylaşım olmuş :) vedip beye teşekkürler...
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: Baha - 13 Ekim, 2011, 22:16:19
Film banyo ilacı Ankara'da bende var, hazır. :) İsteyene verebilirim..
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 04 Kasım, 2011, 00:06:10
            Amaç tarih olmak üzere olan bu bilgileri aktarmak ve yaygınlaştırmak. Bu konuda pratik bilgileri aktarmaya çalışırım.
            Bir üyemiz banyo sonucu oluşan kusuru ve çözümünü ile ilgili yardım isteği şöyle   “Filmin şeffaf kısımları dışarıda yaptırdığım banyolarda olduğu gibi tam şeffaf değil hafif gri şeklindeydi sanki filmin üzerine bir tabaka çekilmiş gibi. Bu nedenle filmi agrandizöre koyduğum zaman aşağıda çok sönük bir görüntü oluşuyordu. Sarı ışık açıkken bile görüntü kağıt üzerinde zor seçiliyordu. Bunun nedeni ne olabilir acaba? “
       
       Anlattığınız sorunun çözümü neler olabileceğini aktarayım.
1)   Eğer film banyo kontrol ışığı kullanıyorsanız; film banyo kontrol ışığına fazla maruz kalmış olabilir… Film banyosunu tamamen karanlıkta yapınız.
2)   Kullandığınız banyo kimyasalları fazla derişik veya birinci banyo süresi fazla olabilir.. Birinci banyo oranlarına ; sulandırmasına ;sıcaklığına ve birinci banyo süresine uyunuz.   
3)   Film zemini sarı-gri veya pembe-gri tonda ise ikinci banyo süresi çok az veya banyo karışımındaki sodyumhiposülfit az.  3 ölçek şehir suyu 1 ölçek sodyumhiposülfit oranında karanlık ortamda en az 10 dakika banyo edin. İkinci banyoda filmin veya fotoğraf  kağıdının fazla süre durmasının sakıncası yok. 10 dakikadan sonra ışığı açabilirsiniz.
4)   Pek ihtimal dahilinda olmasada satın aldığınız film kötü koşullarda stok edilmiş olabilir. Film yazın çok sıcak ortamlarda veya güneş altında kalmış olabilir. 
Bunun dışında film zemininin saydam ve parlak olmaması için hiçbir neden yok.  Tekrar denemenizde filmin yarısını kesip banyo edin; eğer beğendiyseniz ikinci yarısını banyo edersiniz. Filmin koyu veya açık olması durumunda birinci banyo süresini uzatır veye kısaltırsınız.
           NOT:   (Birinci banyo veya ikinci banyo kimyasalları kahverengi veye tonlarında ise kullanmayınız; kimyasal özelliklerini kaybetmiş olduğundan istediğiniz performansı alamazsınız.)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 09 Ağustos, 2012, 16:21:22
      Spiral ve banyo tankı ile film banyosu. Dikkat etmeniz gereken şey filmi karanlık ortamda kasetten çıkarıp spirale yerleştirmeniz. İyi seyirler.

35mm Film Development Tutorial (http://www.youtube.com/watch?v=hWqKmR5TBjs#ws)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: Lider - 16 Ekim, 2012, 01:27:37
Analog fotoğraf Makinesi kullanıcıları kendi filmlerini banyo etme kararı almış olsa gerek Siyah beyaz film ve Banyosu konusu ziyaretçi rekoruna erişti. İzlediğim kadarıyla ziyaretçiler Siyah beyaz film ve Banyosu konusuna kilitlenmiş gibiydiler.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: RauLgs21 - 28 Ekim, 2012, 19:47:40
Arkadaşlar Siyah/Beyaz Filmi en uygun nerde bulabilirz?ilford pan 100-400 düşünüyorum.kargoyla 20 lirayı buluyor nerdeyse :S ADana'da hiç bir yerde bulamadım.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: ercan69 - 28 Ekim, 2012, 20:20:09
adanada olmasi lazim raul
arkadaslardan birisi aliyordu ama nerden bilemiyorum olmazsa ben turkiyeye gelince istanbulda kristal fotonun telefon numarasini alirim onlar posta ilede yolluyorlar heralde
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: RauLgs21 - 28 Ekim, 2012, 20:44:32
yarın bir daha bakayım o zaman ben.öz ticarette bile yoktu.bir daha sorayım olmazsa artık.belki bulunur.dediğiniz siteyi buldum ağabey.fiyatları 11 tl.eğer kargo ücreti aşırı olmazsa orda alabilirim.çünkü 50 asa bile var ve fiyatı da aynı.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: Baha - 30 Ekim, 2012, 13:46:55
Arkadaşlar Siyah/Beyaz Filmi en uygun nerde bulabilirz?ilford pan 100-400 düşünüyorum.kargoyla 20 lirayı buluyor nerdeyse :S ADana'da hiç bir yerde bulamadım.

Ahh ya. Keşke birkaç gün önce görmüş olsaydım. :( Şuan Adana'dayım ama filmler yanımda değil. :(

Elimde ilford pan 100 ve 400 var. 2010 yada 2011 tarihli emin değilim ama taze sayılır bayat demek haksızlık olur. Güzel sakladım. İstersen maliyet fiyatına 2şer tane felan gönderebilirim.

Ticari amaç gütmüyorum bu arada. :) Kendi kullandığım filmler..
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: RauLgs21 - 04 Kasım, 2012, 00:04:03
bugün ilk siyah beyaz banyoyu yapmış bulunmaktayım :D sağolsun Vedi Üstad'ın anlattığı gibi yaptım herşeyi.filme bakınca pozlama hatalarım var.nasıl oldu anlamadım.güzel kareler kaçmış.yarın çıkanların baskısını alacağım kısmet olursa.kimyalları ve filmi Vedi Üstad hediye etti.kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır :) umarım Üstad'ın yüzünü kara çıkarmamışsımdır :D
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: abcde - 04 Kasım, 2012, 00:37:36
 :) vedi bey yardımcı oluyor analog meraklılarına hatta bi ara ücret talep etmeden filmleri kargolayanların banyo işlemini yapıp geri yolluyordu
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: RauLgs21 - 04 Kasım, 2012, 00:42:11
:) vedi bey yardımcı oluyor analog meraklılarına hatta bi ara ücret talep etmeden filmleri kargolayanların banyo işlemini yapıp geri yolluyordu
Abi harbiden de öyle.ADana'ya gelmişti tesadüfen kimyasalları getirdi bana birde film verdi hiç ücret filan almadı.sen yap yeter dedi.çok mutlu oldum.ne kadar teşekkür etsem azdır.paylaştıklarıda ortada zaten
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 12 Kasım, 2012, 09:29:59
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/01/FİLM-UCU-ÇIKARICI.jpg)
                                             "FİLM UCU ÇIKARICI"     "FİLM RETRIEVER"     "FİLM PICKER"
          Özel mesaj ile yardım isteyen analog fotoğraf severlerin sorunlarını forumda paylaşmanın daha doğru olacağı düşüncesindeyim.  135 kodlu 35mm filmin kasetten çıkarılma zorluğu dile getirilmiş.
       1-   Ucu kasetin içine kaçan filmi, kasetten çıkarmak için yaygın olarak profesyoneller; karanlık ortamda üst kapağını açıp filmi komple çıkarmak veya yanlışlıkla ucu kaçan filmin ucunu çıkarıp tekrar kapağını kapatmak, bazen zor oluyor ama el alışkanlığından sonra olağan bir durum.
       2-   Işıklı ortamda sadece film ucu çıkarmak için “Film ucu çıkarıcı” veya “ Film retriever” ve “ Film picker” adı verilen bir aparatla müdahale etmek çok basittir.
             Film ucu çıkarıcı aparatı şu şekilde kullanılır. Film kasedindeki makaranın boşluğu alınması maksadıyle film makarası bir miktar çevirilir, film ucu çıkarma aparatının ilk dili film kasetinin içine sokulmasını müteakip film kasette sarılır ve çıt sesi duyulduğunda film ucu çıkarma aparatının ikinci dili film kasetinin içine sokulmasını müteakip dişarı doğru çekildiğinde filmin ucu kasetin dişına çıkmış olur.
       3-   120 kodlu orta format Roll filmler tabanında şerit kağıda baş tarafından bantlandığı için böyle bir sorun yoktur. Film bittiğinde banyo etmek için karanlık ortamda baş taraftan yapıştırıldığı banttan yırtılarak banyo aşamasına geçilir.
       4-   Shett filmler ise karanlık ortamda bulunduğu kasetten çıkarılıp ışık geçirmez bir kutuda biriktirilip banyo aşamasına geçilir.
                                          http://www.clubsnap.com/forums/traditional-darkroom/204678-use-film-picker.html (http://www.clubsnap.com/forums/traditional-darkroom/204678-use-film-picker.html)

     Not1:  Zenit fotoğraf makinelerinin büyük bir çoğunluğu 135/36 filmin belkide iyi yerleştirilmediğinden dolayı film kenerı hasar gördüğünden "film ucu çıkarıcı" aparatı ile ucunu çıkarmak çok zor olduğundan filmi banyo etmek için kasetin kapağının açılması en kolay yoldur.
    Not2.  Son versiyon Canon fotoğraf makinelerindeki özellik dolayısıyla; fotoğraf makinesine takılan 135 kodlu film fotoğraf makinesinin karşı makarasına film sarıldığından, bu tip fotoğraf makinelerinde filmin sonundan çekim yapıldığından, bunun gözönünde bulundurulması gerekir.   

(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/01/FİLM-UCU-ÇIKARICI-.jpg)FİLM UCU ÇIKARICI
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: Korhan - 12 Kasım, 2012, 13:42:55
benim başıma geldi geçenlerde bu. daha fazla poz çekmek için kapağı erken kapattım ve filmi tam olarak takamadım. ondan geri sardım. sonra kapağı açınca yaptığım hatayı anladım :D

forumlarda falan okudum bayağı, birisi içine yalanmış kullanılmış film sokup bir tur falan döndürüp çekmeyi tavsiye etmişti. denedim, oldu. ama filme bir zarar vermiş miyimdir bilmiyorum :)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 12 Kasım, 2012, 15:31:21
benim başıma geldi geçenlerde bu. daha fazla poz çekmek için kapağı erken kapattım ve filmi tam olarak takamadım. ondan geri sardım. sonra kapağı açınca yaptığım hatayı anladım :D
forumlarda falan okudum bayağı, birisi içine yalanmış kullanılmış film sokup bir tur falan döndürüp çekmeyi tavsiye etmişti. denedim, oldu. ama filme bir zarar vermiş miyimdir bilmiyorum :)
    Analog SLR gövdelerde kullandığımız 135 kodlu filmi kasetten ucunu çıkarmak için yapılan bu uygulama ile filme bir zarar gelmez... Filmi takmak için tahmini bir karış uzunluğunda film görüntü kaydetmeden zaten lider görevi yapıyor.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: gokhanakarsu - 12 Kasım, 2012, 22:11:31
filmi bitip tekrar geri sararken sessiz ortamda sarın, kulağınızı makineye yaklaştırın, film sona doğru taktığınız yuvasından çıkınca TIKKK diye atma sesi gelir sona geldiğinizi anlarsınız sonra yine yarım tur daha çevirin ve kapağı açın.işlem tamamdır.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 13 Kasım, 2012, 00:00:58
   
filmi bitip tekrar geri sararken sessiz ortamda sarın, kulağınızı makineye yaklaştırın, film sona doğru taktığınız yuvasından çıkınca TIKKK diye atma sesi gelir sona geldiğinizi anlarsınız sonra yine yarım tur daha çevirin ve kapağı açın.işlem tamamdır.
  Kişisel tecrübe ve alışkanliğa bağlıdır, şu ana kadar açamadığım film kasedi olmadı... bazen zor olsada kasedin yapısını bozmadan el becerisiyle açıyorum. Bu anlatılacak ve tarif edilebilecek bir şey değil.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 15 Ocak, 2013, 13:11:01
Asetat yapıdan önce "ince cam levha" halinde olan "Sheet film" yurdumuzda cam film ve portrelerde kullanılmasından dolayı portre film olarak hala adlandırılmaktadır.  "Sheet film" levha film-tabaka film banyo aşamaları elle küvette yapılacağı gibi daldırma yöntemi ve film banyo tankıylada yapılmaktadır. Aşağıdaki görselde sheet film banyo tankına yerleştirilmesi ve banyosunu izleyebilirsiniz.(Film banyo tankına yerleştirilme aşaması tamamen karanlıkta yapılması gerekir)
Loading 4x5 Film into a Jobo Reel Drum (http://www.youtube.com/watch?v=vcfTH0td9oY#ws)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: execute - 09 Mart, 2014, 01:03:09
@Vedib bey geliştirici, durdurucu, sabitleyici ve kireç temizleyici için süreleri en pratik olarak nereden öğrenebiliriz ? (elimdeki kimyasallar İlford'ur)
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 09 Mart, 2014, 13:27:33
Siyah beyaz film banyo sürelerini; hangi filmin hangi kimyasalla ne kadar sürede yıkanması gerektiğine dair bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Hazır kimyasalların üzerlerinde bu gibi bilgiler yazılıyor zaten ama bazılarında yok ise aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

http://www.digitaltruth.com/devchart.html (http://www.digitaltruth.com/devchart.html)

Sol taraftaki kutucuğa filminin  ve kimyasalın çeşidini yazmanız yeterlidir.

Genel olarak 20 derece ile   Geliştirici 10 dakika, durdurucu 2 dakika, sabitleyeci 10 dakika, kireç temizleyici 2 dakika olarak genelleyebiliriz. En doğru süreler deneyimlerinizdir.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: execute - 09 Mart, 2014, 18:22:16
Vedib abi yazdıktan sonra baya bi araştırdım en sonunda aklıma ilford pan 100 filmin klavuzunu vs. bulabilir miyim o geldi. İlfordun demesine göre pan 100 de 20 derece 9 dakika ilfotech ddx ile 10 sn. stop fixer için ise 2 5 dakika arası diyor. Ben bu fixer de 2 ila 5 dk. arasında ne gibi bir değişiklik olacak onu merak ediyorum. Birde ilfotol için ise süre belirtmemiş fazla durması film yüzeyi için bir sıkıntı oluşturur mu ?
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 09 Mart, 2014, 19:14:31
Siyah beyaz film banyosunda 1.Banyo dediğimiz geliştirici süresi önemli 20 derece ısı ile 10 dakika yeterlidir, fazla süre olursa film koyulaşır ve fazla geren oluşur. Diğer banyo aşamalarının sürelerin fazla olması pek önemli değil, 2. banyo diye tabir ettiğimiz sabitleyici (Sodyumhiposülfit) banyosu 5 dakikadan aşağı olmaması gerekir, film yüzeyindeki yanmamış gümüş nitrat artığının dökülmesi açısından önemlidir, filmin makul süreden fazla durmasının zararı yoktur.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: execute - 09 Mart, 2014, 20:35:09
Sağolun vedip abi sonuçları yıkama yaptığım zaman paylaşacağım.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 12 Mart, 2015, 12:43:39
Film banyo işi kullanıcılara zor geliyor, dijital dünyada deklanşöre bas ve anında ekranda görüntüyü izleyebilirsiniz.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: thuringwethil - 12 Mart, 2015, 14:07:56
En çok özendiğim konu banyo konusu. İki tane filmli makinem var, biri Spotmatic, diğeri de Smena Symbol. Siyah beyaz da çekiyorum arada ama bitürlü cesaret edip kendim banyo yapamadım filmleri. Her seferinde Sirkeci'ye bırakıyorum. Önümüzdeki ay ilk banyomu yapmak istiyorum gerekli ekipmanı alıp.

Bir de 110 filmli bir makinem var, daha doğrusu ben doğduğumda babam almış :) Onun filmini bulmak epey dertmiş. Sonucu merak ettiğimden denemek istedim ama film sadece Lomography'de satılıyor galiba ve 25 lira, banyosunu Murat Ticaret yapıyormuş ama tarayamıyorlarmış. Başka yere de sormadım ama 25 lira bir film için de pahalı geldi biraz.
Başlık: Ynt: Siyah beyaz film ve Banyosu
Gönderen: vedib - 12 Eylül, 2016, 00:14:57
1900 yılların başından günümüze kadar değişik format ve ebatta film üretilip kullanıcıya sunulmuştur. 120, 135 kodlu ve tabaka (shett) filmler haricindeki filmlerin çoğu tarih oldu. Tarih olan merak ettiğiniz film çeşitlerini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.collection-appareils.fr/general/html/type_film_eng.php