(http://www.luminous-landscape.com/images-81/Focusing%20the%20tilt-shift%20lens-1_img_0.jpg)
Scheimpflug kuralı ile Medium ve Large format (orta ve büyük ebat) fotoğraf makinelerinde, objektif ve film düzlemini hareket ettirilebilme vasıtası ile keskinlik düzlemi belirlenebilir. Obje veya konu düzlemi,objektif düzlemi ve odak düzlemi ortak bir kesim çizgisinde buluşursa keskinlik düzlemi, nesne düzlemi ile örtüşür. Böylece manzara çekimlerinde, ön plandan ufuk çizgisine kadar her şey net olarak oluşur. Teknik körüklü fotoğraf makinelerinin bu imkanı, sınırlı yapıda olsada DSLR fotoğraf makinelerinde özel objektifler (Tilt/shift objektif veya perspektif kontröllü objektifler) ile uygulamak mümkündür.
Scheimpflug kuralı ile genelde net bir alan elde etme gayreti olsada günümüz fotoğraf etkinliklerinde bilgisayar yöntemiyle "The Brenizer Method" arka ve ön planın bulanıklaştırma ile "Focus Stacking” yöntemiyle her bölgenin net kaydedilmesi sağlanmaktadır.
Scheimpflug kuralı günümüzde genelde Profesyonel fotoğrafçıların ürün çekimlerinde objenin ön ve arka bölgelerinin net çıkması amacıyle Teknik Körüklü Fotoğraf makinelerinin odak düzleminin belli açılarda düzeltilmesi ile yapılmaktadır. Bunun sonucunda her tarafı net ve keskin görüntüler elde edilmektedir.
Aşağıdaki linki araştırdığınızda konuya daha vakıf olacağınızı umuyorum.
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/focusing-ts.shtml (http://www.luminous-landscape.com/tutorials/focusing-ts.shtml)
http://www.linhof.de/kardan.html (http://www.linhof.de/kardan.html)
(https://image.pentaxturk.com/wp-content/uploads/2017/01/Linhof-Master-Technika-Classic.jpg)