Kullanım ve yapı açısından TELECONVERTER "Dönüştürücü" objektifin giriş kısmına ve objektifin çıkış kısmına monte edilen modeller olmak üzere iki çeşittir.
1) Video ve sabit objektifli gövdeler için "teleside converter" diye tabir edilen objektifin filtre yuvasına monte edilen teleconverter. Objektifin perspektif yapısını bozan yapıda olsada zorunluluktan ilk yardım aparatıdır. Büyütme oranına bağlı kalmadan objektifin diyafram değeri değişmez. DSLR gövdelerde kullanıldığında objektifin gövdeyle iletişi açısından herhangi bir etkisi yoktur. DSLR gövdelerde kullanımı pratik olsada macro veya diğer çekim tekniklerinde kötü sonuç oluşur.
2) Değiştirilebilir objektifli DSLR gövdeler için "rear converter" diye tabir edilen objektifle fotoğraf makinesi arasına monte edilen teleconverter. Objektifin perspektif yapısını koruduklarından tercih edilen bir aparattır. Büyütme oranına bağlı olarak objektifin diyafram değeri değişir. DSLR gövdelerde kullanıldığında objektifin gövdeyle iletişi açısından uygun yapıda olan modelleri kullanmak gerekir. Macro veya diğer çekim tekniklerinde uygundur.
DSLR gövdelerde "Teleside converter" kullanımında odak düzleminde görüntünün tam kesişmemesinden dolayı netlik sorunu oluşabilsede; "rear converter" kullanımında kararlı bir görüntü elde edilmektedir. Her türlü optik eklenti kaliteyi bozar ama; teleconverterler bir nevi ilk yardım tele aparatlardır. Kullanıcılar arasında yaygın kanı teleconverter kaliteyi bozar olarak hakim bir görüş vardır. Aslında bilimsel olarak görüntü bozulsa bile kullanıcılar bu bozulmayı farkedemez. Farkedilen bozulma odak değerinin büyümesinden ve kullanma alışkanlığının olmadığındandır. Odak değeri büyük olan lensler kullanıcıya istediği kalitede görüntü oluşturmaz.
Aşağıdaki linkte teleconverter ile ilgili bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,1936.0.html