Arkadaşlar, K-01 ve manuel lenslerle ilgili edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşmak istedim kısaca. Umarım faydalı olur:
Ön Bilgi:
Lens gödeye bağlıyken diyafram halkasından diyaframı kıstığımızda gerçekte diyafram kısılmaz. Böylece vizörde ya da LCD'de gördüğümüz görüntü kararmaz. Diyafram ancak denklanşöre bastığımızda fotoğraf çekilirken kısılır. Elimizdeki yeni nesil DSLR gövdeleri otomatik enstantene ölçümünü M modu hariç sürekli yaparlar ev istediğimiz diyafram değerinde telafi uygulayarak enstanteneyi ayarlarlar. Konuyla ilgili bilgiyi
linkten alabilirsiniz.
Öncelikli yapılması gerekenler:
1. C3-16 menüsünü Enable a getirin
2. Kamera-1 AF/MF Settings menüsünden Focus Peaking özelliğini açalım
Manuel fokus ve diyafram lenslerle çekim yapmak:SMC-M ve SMC (K) serisi Pentax lenslerde A modu bulunmamaktadır. Gövde lensten diyafram bilgisini alamaz. Aynı durum SMC-A lensleri manuel kullandığımızda da oluşur. Bu lenslerde çekim yapmadan önce enstantene ölçümü yapılması gerekir. Bu sebeple de bu tip lenslerde sadece M modunda ya da en açık diyaframda Av modunda kullanabiliriz.
M Modu1. Lensimizi gövdeye taktıktan sonra gövdeyi M moduna getirip açalım.
2. Diyafram halkasından istediğimiz diyafram değerini seçelim
3. 4 yollu tuşun üst kısmı K-01'de ISO'dur. Buradan istediğimiz iso değerini tecrübe ile ayarlayalım.
4. Lensi odaklayalım. Fokus peaking özelliği sayesinde rahatça yapaibiliriz.
5. Artık enstantene ölçümü yapıp fotoğrafımızı çekebiliriz. Bu sebeple K-01'de iki tuş kullanılabilir Yeşil tuş ve Kırmızı tuşun yanındaki pozlama tuşu. Ben pozlama tuşunu öneririm çünkü yeşil tuş çok geride:
6. Eğer pozlama telafisi yapmak istiyorsak teker yardımı ile enstanteneyi arttırıp azaltabiliriz. Ben şahsen eğer ortam çok karanlık değilse bir tık fazla pozluyorum
7. Artık denklanşöre basıp fotoğrafı çekebiliriz.
Av Modu1. Lensimizi gövdeye taktıktan sonra gövdeyi Av moduna getirip açalım.
1.1. M modunda iken iso'ya basıp iso'yu Auto'ya getirirsek otomatik olarak Av moduna geçer. Ben çok sevdim bu özelliği. Enstanteneyi 1/125'e sabitleyip iso'yu değiştiriyor.
2. Diyaframı değiştirmemiz bu modda bir işe yaramaz çünkü fotoğraf çekerken diyafram değişmez.
3. 4 yollu tuşun üst kısmı K-01'de ISO'dur. Buradan istediğimiz iso değerini tecrübe ile ayarlayalım.
4. Lensi odaklayalım. Fokus peaking özelliği sayesinde rahatça yapabiliriz.
5. Eğer pozlama telafisi yapmak istiyorsak teker yardımı ile pozlamayı arttırıp azaltabiliriz. Be şahsen +0.3 pozlama veriyorum genellikle.
6. Artık denklanşöre basıp fotoğrafı çekebiliriz.
Not: Eğer iso menüsünden iso'yu otomatiğe alırsanız 1/125 sabit enstantene değişken iso ile fotoğraf çekebilirsiniz.
Manuel fokus, A modlu lenslerle çekim yapmak: SMC-A serisi Pentax lenslerde gövde lensten diyafram bilgisini alabilir. Bu lenslerde çekim yapmadan önce enstantene ölçümü yapılmasına gerek yoktur. Bu sebeple de bu tip lenslerde gövdemizi M, TAv ve Av modunda kullanabiliriz.
M Modu1. Lensimizi gövdeye taktıktan sonra gövdeyi M moduna getirip açalım.
2. 4 yollu tuşun üst kısmı K-01'de ISO'dur. Buradan istediğimiz iso değerini tecrübe ile ayarlayalım.
3. Bu modda pozlama tuşuna bastığımızda teker diyafram modundan enstantene moduna geçer. Öncelikle diyaframı istediğimiz değere ayarlayalım.
4. Pozlama tuşuna basarak tekeri enstantene moduna geçirelim. Alt kısımdaki pozlama menüsünden yardım alarak enstanteneyi ayarlayalım.
5. Artık denklanşöre basıp fotoğrafı çekebiliriz.
Av Modu1. Lensimizi gövdeye taktıktan sonra gövdeyi Av moduna getirip açalım.
2. 4 yollu tuşun üst kısmı K-01'de ISO'dur. Buradan istediğimiz iso değerini tecrübe ile ayarlayalım.
3. Diyaframı teker yardımı ile istediğimiz değere ayarlayalım.
4. Eğer pozlama telafisi vermek istiyorsak pozlama tuşuna basıp teker yardımı ile pozlama telafisi verelim.
TAv Modu1. Lensimizi gövdeye taktıktan sonra gövdeyi Av ya da M moduna getirip açalım.
2. ISO'yu seçip Auto yapalım.
3. Enstantene hızını teker yardımı ile istediğimiz değere ayarlayalım.
4. Pozlama tuşuna basarak tekeri diyafram açıklığı özelliğine geçirelim ve isteğimiz diyafram değerini teker yardımı ile ayarlayalım
M42 lenslerle çekim yapmak: Öncelikle M42 lenslerde genellikle diyafram pini bulunur. Bu pini lenste küçük bir modifikasyonla sabitlemek gerekir (Bkz:
link). Bunu yaptıktan sonra lensleri M ve Av modunda kullanabiliriz. Bu tip lensleri kullanırken pozlama tuşuna basmamak daha sağlıklıdır.
Önemli Not: Makinanız ile manuel lens kullanırken Makina üzeirndeki AF pinini içine girmesi için MF moduna almak her zaman daha sağlıklıdır:
Zaman bulursam K-01 ile video modları ve video çekimi ile ilgili bilgiler de paylaşmayı düşünüyoırum
Işığınız bol olsun.