Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Üyeler
Üye listesini görüntüle
Üyelerde ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
Merhaba,
Ziyaretçi
Giriş Yap
Kayıt Ol
Pentax Türkiye Topluluğu
»
Fotoğrafçılık
»
Fotoğraf Teknikleri
»
Takumar 135mm f/2.5 kullanım sorunu
« önceki
sonraki »
Arkadaşına gönder
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Takumar 135mm f/2.5 kullanım sorunu (Okunma sayısı 9019 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
happyprince
Üye
Mehmet Halis
Takumar 135mm f/2.5 kullanım sorunu
«
:
03 Mayıs, 2013, 15:29:51 »
Herkese merhaba,
Bir süre önce aldığım Takumar 135mm f/2.5 lensimi kullanırken bir şey dikkatimi çekti.Öncelikle lensi K5 gövdede kullandığımı belirteyim. Diyaframın en açık değeri olan 2.5'te (M modunda) çekerken resmin biraz karanlık çıktığını farkettim.Ama lensin diyaframını kıstıkça mesela 4 ve 5.6 ve üzeri yapınca gün ışığında daha parlak ve canlı bir fotoğraf elde ediyorum.Çekimleri tüm yapılması gerkenleri yaparak (lensin odaksal uzunluğunu girerek ve yeşil düğmeye basarak) yapıyorum.Ancak arada böyle bir fark oluyor.Bir dikkatimi çeken şey de, yeşil düğmeye diyafram en açık haldeyken basınca ses geliyor ama vizör görüntüsü çok kararmıyor.Ancak diyaframı kısınca vizör görüntüsündeki kararma daha bariz oluyor.Evde olmadığımdan şimdi fotoğraf atamıyorum ancak eve geçince örnek fotoğraf da atabilirim.Bu konuda bana teknik olarak yardımcı olabilecek arkadaşlara,başta Vedi bey olmak üzere şimdiden teşekkürlerimi arz ederim. Teşekkürler.
«
Son Düzenleme: 03 Mayıs, 2013, 15:31:10 Gönderen: happyprince
»
"İnsan gördüğüne inanır,inandığını da görür."
Pentax K50
Pentax HD -DA 16-85mm F3.5-5.6ED DC WR
deathdream
Üye
Ynt: Takumar 135mm f/2.5 kullanım sorunu
«
Yanıtla #1 :
03 Mayıs, 2013, 15:48:14 »
lens farklı diyafram değerlerinde hatalı ölçüm alabilir. 2.5te karanlık çıkıyorsa +ev ile çekim yaparsınız
diyafram kısıldıkça lensten geçen ışık miktarı azalıyor, bu sebeple de kısıp optik olarak önizleme yaptığınızda daha karanlık bir görüntü alıyorsunuz.
happyprince
Üye
Mehmet Halis
«
Yanıtla #2 :
03 Mayıs, 2013, 15:54:00 »
ama karanlık görüntüyü tam tersi diyafram en açık haldeyken alıyorum...
Pentax K50
deathdream
Üye
«
Yanıtla #3 :
03 Mayıs, 2013, 16:16:54 »
şimdi hocam, çekilen fotoğraftaki kararmayı+ev vererek halledicen hangi diyaframda sorun oluyorsa.
vizördeki kararma f2.5te kısık değerlere göre fazlaysa lensi tamire göndercen
daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olur ancak benim hiç en açık diyaframda kilitlenip sonraki diyaframlarda sorunsuz olan lensim olmadı.
PENTAX
Üye
«
Yanıtla #4 :
03 Mayıs, 2013, 16:50:37 »
F2.5 diyaframda yeşil düğmeyle ölçüm alırken en açık değerde kalacağı için vizörde kararma olmaz. Yani bıçaklar hareketsizdir.
Ama 5.6 veya başka bir diyaframa alınıp yeşil düğmeyle ölçüm yaptığımızda bıçaklar kısılıp vizöre daha az ışık gelmesine neden olurlar.
Yani vizördeki kararma bıçakların hareket etmesinden kaynaklı.
Fotoğrafın karanlık çıkma durumunu da enstantaneyi 2-3 tık yavaşlatarak çözebilirsin.Ayrıca @deathdream arkadaşımızın söylediği gibi +ev kullanılabilir.
Bir süre sonra bu duruma alışırsın elin otomatik değiştirir.
Lensler arası farklılıklar olabiliyor.
«
Son Düzenleme: 03 Mayıs, 2013, 16:51:38 Gönderen: PENTAX
»
Satılık PentaxTurk Kemerleri Kargo Dahil 30 TL
vedib
Teknik Danışman
Üye
«
Yanıtla #5 :
03 Mayıs, 2013, 19:23:46 »
Yapı itibariyle sorunsuz bir objektif olan "ASAHI TAKUMAR (BAYONET) 1:2.5 135mm" diğer Pentax-M yapıdaki objektiflerdeki kullanım şeklindedir. Yeşil tuş aracılığıyla ölçüm alınırken Pentax DSLR gövde objektifteki diyafram mandalını serbest bırakıp içeri giren ışığın miktarını ölçerek daha önce girilen ISO değeri baz alınarak optüratör değerini bulur. Yani anlattığınızın objektif arızasıyla bir ilgisi yoktur. En açık değer olan 1:2.5 diyafram değerinde zaten diyafram mandalı işlevsizdir. Pentax DSLR gövdenizin "M" çekim modu dışında başka bir çekim modunda olabileceğini düşünüyorum. Hangi diyafram değerinde olursa olsun Pentax DSLR gövdenin objektifle bağlantısı yoktur, sadece sensör üzerine düşen ışığı ölçmektedir.
Bende aynı objektif olduğundan böyle bir sorunla karşılaşmadım, Şu an tahmin edemediğim bir eksik olduğunu düşünüyorum. Objektif en kısık durumda iken diyafram mandalına müdahale ettiğinizde diyafram yaprakları hızla açılıp kapanıyorsa objektifte bir sorun yok demektir.
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,2303.0.html
http://www.pentaxturk.com/forum/index.php/topic,494.0.html
happyprince
Üye
Mehmet Halis
«
Yanıtla #6 :
03 Mayıs, 2013, 20:35:50 »
Vedip bey başta olmak üzere değerli bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum.
Pentax K50
happyprince
Üye
Mehmet Halis
«
Yanıtla #7 :
03 Mayıs, 2013, 20:42:23 »
Bende aynı objektif olduğundan böyle bir sorunla karşılaşmadım, Şu an tahmin edemediğim bir eksik olduğunu düşünüyorum. Objektif en kısık durumda iken diyafram mandalına müdahale ettiğinizde diyafram yaprakları hızla açılıp kapanıyorsa objektifte bir sorun yok demektir.
Vedip bey,
Dediğiniz gibi yaptım ve diyafram yaprakları hızla açılıp kapandı,yani bir sorun yok
Haldun bey makinenin yeşil ayarından da olabileceğini söyledi.Birazdan ona da bakıp sorunu bir şekilde çözeceğiz inşallah...
Pentax K50
deathdream
Üye
«
Yanıtla #8 :
04 Mayıs, 2013, 00:53:19 »
yeşil tuşu tv shift olarak ayarlamanız gerekli ayrıca
Arkadaşına gönder
Yazdır