Gönderen Konu: K10 D Aldım yardım lütfen  (Okunma sayısı 5927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı efsaneysrg

• Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
K10 D Aldım yardım lütfen
« : 10 Kasım, 2013, 08:24:26 »
Merhaba sevgili Pentax dostları,
Nikon kullanıcısı olarak ikinci gövde  K10 D aldım 18-55 kit lensi ile birlikte. Makine çok temiz fotoğraf çekip internetten shutteri kontrol ettim 13 binde.. Birkaç fotoğraftan sonra oto fokusta çektiğim fotoğrafları büyütünce  net olmadıklarını farkettim :-[ manuel netlemede jilet gibi keskin çıkan fotolar oto fokusta net değil ikinci bir lensim olmadığından lensi test etme şansım olmadı sizce sorun nedir çözüm için ne yapmamı önerirsiniz. Teşekkür ederim.

Çevrimdışı e.yurdem

• Üye
  • Ertugrul Yurdem
    • Profili Görüntüle
Ynt: K10 D Aldım yardım lütfen
« Yanıtla #1 : 10 Kasım, 2013, 08:47:26 »
Back ya da front focus problemi olabilir.
K5 kullanicisiyim, ayni menu k10d de var mi bilmiyorum.
AF ince ayar menusu var.
Eger otomatik odakladiginiz nesnenin onu net ise - (eksi) arkasi net cikiyor ise + ya getirirseniz cozme sansiniz var. En basit sekliyle aklima bu geldi. Eger buysa kismen cozme sansiniz var.
# Pentax K-5 #

+ Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC
+ Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Asp. (IF)
+ Pentax  SMC-A 50mm f/1.7
+ Zenit MC Helios-44K-4 58mm f/2
+ Prinzflex 135mm f/2.8 (K)

Çevrimdışı cumuta

• Üye
  • :)
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 10 Kasım, 2013, 10:08:33 »
55mm de netleyip deklanşörden parmağınızı kaldırmadan mm yi değiştirin
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı ucam1

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 10 Kasım, 2013, 11:47:03 »
k10 d de lenslere göre af ince ayar menüsü yok bildiğim kadarıyla debug ayarıyla düzeltilebiiyo

hocam sizin ya k10 d de ya da kullandığınız 18 55 lenste back focus front focus probleminiz var ya lenste ya da body de

hangi şehirdesiniz hocam başka bi pentax lensi ile deneyip sorun lenste mi bodyde mi bi bakın derim

Çevrimdışı cumuta

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 10 Kasım, 2013, 12:28:04 »
k10 d de lenslere göre af ince ayar menüsü yok bildiğim kadarıyla debug ayarıyla düzeltilebiiyo

hocam sizin ya k10 d de ya da kullandığınız 18 55 lenste back focus front focus probleminiz var ya lenste ya da body de

hangi şehirdesiniz hocam başka bi pentax lensi ile deneyip sorun lenste mi bodyde mi bi bakın derim

katlıyorum ama çok cansıkıcı değil tabi benim gibi bir kareyi bir saatte çekersen. ;D
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı efsaneysrg

• Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 10 Kasım, 2013, 22:22:31 »
İlgilenenlere, yorumlayanlara  teşekkür ederim. Kontrol ettim lens geriye netliyor. ( Back fokus) sorun lenste ise ne yapmam gerekir kendim ayar yapabilirmiyim acaba? Bu arada İstanbulda oturuyorum şu anda başka lensle deneme imkanım yok maalesef..

Çevrimdışı protist

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 11 Kasım, 2013, 08:57:40 »
PK_Tether isimli bir program aracılığı ile back veya front focus problemleri gideriliyor. Yani program kullanarak bir tür AF ince ayar yapılabiliyor. Bunun için PCye programı indirin ve kurun. Daha sonra data kablosu aracılığı ile makineyi pc'ye bağlayın. Makineyi açın, programı çalıştırın. Program üzerinden makinenizin af ince ayarını yapabilirsiniz. Bu ayarları yaptıktan sonra da jilet gibi keskin AF görüntüler alabildiğinizi göreceksiniz.
Pentax K3
Pentax K10D
Sigma 8-16mm
Sigma 17-50 f2.8
Pentax 100mm f2.8 Macro
Tamron 28mm f2.8
Pentax F50mm f2.8 Macro
Pentax 18-55 DA L
Vivitar 2X macro Teleconverter

Çevrimdışı cumuta

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 11 Kasım, 2013, 12:58:04 »
Bu arada k01d yi debug modda başlatmak hiçte zor değil hatta kartımın biri ona göre ayarlı bi ara o şekilde kullandım internette yeterince bilgi var.

PK_Tether bun u bideneyelim bakalım. teşekkürler.
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı cumuta

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 11 Kasım, 2013, 13:57:23 »
PK_Tether isimli bir program aracılığı ile back veya front focus problemleri gideriliyor. Yani program kullanarak bir tür AF ince ayar yapılabiliyor. Bunun için PCye programı indirin ve kurun. Daha sonra data kablosu aracılığı ile makineyi pc'ye bağlayın. Makineyi açın, programı çalıştırın. Program üzerinden makinenizin af ince ayarını yapabilirsiniz. Bu ayarları yaptıktan sonra da jilet gibi keskin AF görüntüler alabildiğinizi göreceksiniz.

program üzerinden nasıl yapabiliriz açıklarsanız sevinirim.
zenith 122
Pentax ME Super

Çevrimdışı efsaneysrg

• Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 12 Kasım, 2013, 10:11:45 »
Tüm yorumculara çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı efsaneysrg

• Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 13 Kasım, 2013, 09:19:10 »
Herkese merhaba, K10 D makinemi (lens 18-55 DA) debug modda başlatıp menüden AF TEST seçeneğine girip buradaki değeri eksi ve artı yönde 0 dan 120 ye kadar değiştirmeme ve vizörde görüntü net- odaklı olmasına rağmen fotoğrafı büyütünce yine arka tarafa odakladığını görüyorum. (Bir forumda bu şekilde düzeldiği belirtilmişti) Sorun ne olabilir ve çözümü nedir bilen üstadlardan yardım rica ediyorum.

Çevrimdışı protist

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 13 Kasım, 2013, 15:15:17 »
Merhaba
Öncelikle ne kadar front veya back focus yaptığının tespiti için cihazın bir test edimesi gerekmekte. Bu iş için metrik taksimatlı bir kağıt var onun çıktısını amlanız gerekmekte Link: http://www.turknikon.com/wp-content/uploads/2012/01/focus21.pdf  (Başka yerlerde de benzerleri vardır.
Daka sonra makineyi tripod uzerine yerleştirerek kağıdın focus yazan tam orta noktasına otomatik focus yapmasını sağlayın. Bu işi yaparken lens en açık diyafram modunda ve en düşük odak uzaklığına olması gerekir. Doğru focus için ise makineyi focus kağıdına mümkün olduğunda en yakın konumda ve 45 derecelik açıyı koruyarak çekim yapın.
Daha sonra çektiğiniz fotoğrafı inceleyin. Siz kağıdın en orta noktasını fokuslamışken netlik nerede. Eğer orta noktadaki focus yazan kısım en net yer ise lensinizde sorun yok. Eğer orta noktanın ilerisi (fornt) veya gerisi (back) ise makinenizin lense göre kalibre edilmesi gerekmektedir.
Bu işi PK-tether diye bir programdan pc üzerinden yapılıyor. Ben pentax K10d makinemi daha yeni aldım ve bir arkadaş ile birlikte (cumbat nikli üye) ile birlikte focus problemini giderdik. Benim K10d de hatalı focus yapıyordu, şu an sorun yok. PK-tether programının uygulamasına gelecek olursak bu program ile ayarları ben yapmadığım için bilmiyorum. Fakat cumbat nikli kullanıcı ile irtibata geçerseniz o size daha ayrıntılı bilgi verebilir.
Umarım sorununuzun çözümüne ilişkin yardımcı olabilmişimdir.
iyi günler dileğiyle...
Pentax K3
Pentax K10D
Sigma 8-16mm
Sigma 17-50 f2.8
Pentax 100mm f2.8 Macro
Tamron 28mm f2.8
Pentax F50mm f2.8 Macro
Pentax 18-55 DA L
Vivitar 2X macro Teleconverter

Çevrimdışı efsaneysrg

• Üye
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 13 Kasım, 2013, 21:25:52 »
İlginiz için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz programla 0 ile 120 arası değerleri denedim düzelmemişti, şimdi bu değerleri tekrarlayarak +300 küsürlere getirdim ve sorun düzeldi. İyi forumlar.

Acil yardım.... Pentax K-r

Başlatan demirferrum

Yanıt: 15
Gösterim: 9786
Son İleti 27 Eylül, 2013, 00:25:50
Gönderen: demirferrum
İstanbul içi yardım.

Başlatan ZgR

Yanıt: 17
Gösterim: 8633
Son İleti 12 Ağustos, 2012, 22:42:08
Gönderen: ZgR